آیین‌های عزاداری به تناسب فرهنگ و شیوه‌های مرسوم در هر منطقه و استانی متفاوت است و از دیرباز همواره در قالب هیات‌های مذهبی و راه‌اندازی دسته ها و تکیه هایی در کوچه پس کوچه های محلات برگزار شده و شور حسینی دل‌ها، کوچه‌ها و خیابان‌ها را فراگرفته است.
آری با وجود گذشت بیش از یک هزار و 400سال از واقعه عظیم کربلا، نه تنها از عمق این حادثه کاسته نشده بلکه هرچه می‌گذرد مراسم عزای سید وسالار شهیدان در مناطق مختلف کشور با شور و حرارت بیشتری برگزار می‌شود.

برداشتن کام نوزاد با تربت سیدالشهدا(ع)

در ایران زمین نیز رسم است کام فرزندی که به دنیا می آید را با خاک تربت مرقد این امام همام متبرک می کنند و از دوران شیرخوارگی به مجلس عزای پسر فاطمه(س) می برند تا از همان کودکی با مصیبت های وارده بر خاندان پیامبر آشنا شوند؛ آری! این است عشق به اهل بیت(ع) که در عمق قلبهایمان از کودکی حک شده است.

عشق به اهل بیت پیر و جوان نمی شناسد

در آستانه ماه محرم که قرار می گیریم حال و هوای تمامی خیابان های شهرمان مزین شده با پرچم های سیاه عزای امام حسین(ع) و یاران با وفایش است، صدای مداحی پخش شده از سیستم صوت ماشین های در حال عبور نیز از آمدن این ماه خبر می دهند. برپا شدن تکیه ها و آماده کردن مساجد و حسینیه ها در شهر حس عجیبی دارد و قشنگترین صحنه ها این است که به وضوح می بینیم عشق به امامت را در بین مردم شهرمان، اینکه پیر و جوان از هر قشری برای عَلم کردن پرچم های عزا صف کشیده اند تا هر کس بسته به نوبه خود کمکی کرده باشد در برپایی مراسم پسر فاطمه(س) تا این اعمال در آخرت نیز باعث شفاعتش شود.
لباس‌های عزا، بیرق‌های مشکی، خیمه‌های افراشته، چشمهای بە ماتم نشسته و صدای طبل و سنج و زنجیر از جمله آیین‌های ماه محرم است کە با تفاوت‌هایی هر سال در سراسر ایران با شور و حال خاصی برگزار می‌شود.

گِل مالیدن و پاشیدن کاه بر سر عزاداران یکی از آداب ماه محرم در زاهدان

در سیستان وبلوچستان نیز از جمله رسومات موجود در شهرستان زاهدان در ایام محرم نوحه خوانی، سینه زنی، زنجیرزنی، برگزاری زیارت عاشورا، تعزیه خوانی است، پخت حلیم و شعله زرد نیز در این ایام از دیگر آداب مرسوم در بین مردم است.
مردم این خطه از کشور نیز هر یک از روزهای دهه نخست ماه محرم را به نام و یاد اهل بیت و یاران امام حسین (ع) گرامی می دارند.
از روز چهارم محرم که به عزاداری حُر نام گذاری شده مردم همراه با برگزاری مجالس عزا، نذورات خود را نیز در قالب غذاهای گرم تهیه و بین عزداران توزیع می کنند، از این شب به بعد هیات های سینه زنی و زنجیرزنی نیز به صورت دسته های منظم به خیابان ها آمده و برای عرض تسلیت به سایر هیات ها می روند.
روز پنجم به نام فرزندان حضرت زینب (س )، روزهای ششم تا هشتم به یاد حضرت قاسم و حضرت علی اکبر(ع) و روز نهم به نام حضرت ابوالفضل العباس(ع) و دهم نیز به نام و یاد سید وسالار شهیدان حضرت ابا عبدالله الحسین(ع) نامگذاری شده است.
عزاداری روز تاسوعا و عاشوراحس و حالی عجیب دارد در این روزها هیات ها با حرکت از مقابل حسینیه ها و تکیه ها با نوحه خوانی و سینه زنی به سمت گلزار شهدا رفته و در این محل به عزادارای می پردازند، نماز ظهر تاسوعا و عاشورا نیز با شور خاصی و با شرکت عزاداران در حسینیه ها، مساجد و خیابانها اقامه می شود.
لازم به ذکر است که برگزاری آیین شام غریبان نیز در حسینیه ها و معمولا در کنار مزار شهدا و شهدای گمنام با روشن کردن شمع و نوحه خوانی و سینه زنی و راه رفتن با پای برهنه، گل مالیدن و پاشیدن کاه بر سر عزاداران از دیگرآداب و رسوم مردم زاهدان می باشد.

انتهای پیام/